Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

MIKPO ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Οι εποχές δυσκολεύουν.Καιρός λοιπόν όχι μόνο για όμορφα καλλωπιστικά φυτά αλλά και για κηπευτικά όλον ή σχεδόν όλο τον χρόνο (αν είμαστε σε ορεινή περιοχή)
Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο έγινε με σκοπό την εκμετάλλευση 8-9 μηνών τον χρόνο σε υψόμετρο 900μ. αντί των 3-4 μηνών της υπαίθριας καλλιέργειας. Εάν ήταν θερμαινόμενο θα είχαμε 12 μήνες.....όταν μείνουμε μόνιμα εκεί βλέπουμε.


Το μέγεθος είναι 30-35τμ ,κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ξύλο , στην  στέγη τοποθετήθηκε πλέγμα καρέ γαλβανιζέ για αύξηση αντοχής στην χιονόπτωση και τέλος για επικάλυψη χρησιμοποιήθηκε ναύλον θερμοκηπίου EUROTHERM (για περισσότερα στοιχεία επικοινωνήστε)
Από τις εντυπώσεις κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ,τα φασόλια αν και φυτεύτηκαν αργά (Αύγουστο) κράτησαν θαυμάσια ως Νοέμβριο με συνεχή και ικανοποιητική παραγωγή , μπρόκολα ,σπανάκι,κουνουπίδια χωρίς κανένα πρόβλημα.Τώρα δοκιμάζω λίγο αρακά (4-5 φυτά) σπαρμένο εκτός εποχής αρχές Σεπτέμβρη.
 Καλό είναι να υπάρχει εξαερισμός από 3 πλευρές τουλάχιστον ,ο οποίος να μπορεί να ανοίγει-κλείνει.
Επίσης 1-2 πλευρές μπορούν να ανοίγουν πλήρως το καλοκαίρι.
 Απαραίτητο ένα σκαπτικό όχι μεγαλύτερο από 50cc.


Βλέπουμε πώς ανάλογα με είδος φυτού αλλά και διάταξη τού χώρου φυτέματος μπορούμε να έχουμε από 95 έως 190 φυτά στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο. Αν βάζαμε μόνο κουνουπιδια-μπρόκολα τότε λόγω μεγάλης διαμέτρου κάθε φυτού δεν θα είχαμε πάνω από 45-50 φυτά. Αν όμως ψαχτούμε λίγο σε συνδυασμούς και φυτά που αναπτύσσονται σε ύψος ή είναι μικρού μεσαίου μεγέθους τότε θα εκπλαγούμε από το πόσα πολλά χωράει ένα μικρό θερμοκήπιο
 Βέβαια φύλλα,στάχτες και απορρίμματα δεν πάνε χαμένα.Κομποστοποίηση με 2 τρόπους και τον επόμενο χρόνο χρήση εξαιρετικού λιπάσματος στον κήπο.

χρήση εσωτερικού θερμομέτρου


μικρό σκαπτικό 50cc
-----------------------------------------------------------------------------------------

πίσω εξαερισμός
πλαϊνός εξαερισμός











15  Μαρτίου 2012 - Εξω ρίχνει μάλλον το τελευταίο χιόνι τού χειμώνα.
Μέσα στο μικρό θερμοκήπιο , μετά από καλό όργωμα με σκαπτικό και λίπανση με χούμους-τύρφη-ασβέστιο , φυτεύτηκαν 40 πατάτες , 25 φασολιές , 25 αρακάδες Αμερικάνικοι.και Σπανάκι.


















Μάιος 2012 μετά τίς εκλογές.
Ολα πάνε μιά χαρά..............εκτός από τα πολιτικά........